Opastetut syysretket Kilpisjärvellä

Tervetuloa Kilpisjärvelle

Kilpisjärven kylä on kesän ja syksyn matkailusesonkien välissä varsinainen rauhan tyyssija. Tunturissa on loka-marraskuussa harvoin tarpeeksi lunta ja järvessä jäätä perinteisille talviharrastuksille, kuten moottorikelkkailulle ja koiravaljakkoajeluille, mutta revontulien bongaajalle ja hiljaisuutta etsivälle matkailusesonkien välinen kausi on ihanteellista loma-aikaa. Varaa matka Kilpisjärvelle ja opastettu syysretki, jonka aikana pääset tutustumaan paikalliseen luontoon ja elämänmenoon.

Huomioithan, että opastettu syysretki toteutaan aina yksityisesti Sinulle ja omalle seurueellesi, olipa kyseessä perhe tai kaveriporukka.

Näin voit varata retken

Lähetä meille varauslomake. Vastaamme mielellämme tiedusteluihin puhelimitse ja sähköpostilla. Yhteystietomme löydät täältä.

Entäpä retkivaatetus
Miten tulisi varautua

Lokakuussa keskilämpö on juuri ja juuri pakkasen puolella, kun taas marraskuussa on jo talvinen tunnelma ja keskilämpö seitsemän pakkasasteen tuntumassa. Kävelyreitit ja luontopolut voivat olla jäisiä ja liukkaita. On syytä pukeutua lämpimästi ja kerroksittain ja varustautua tukevilla säänkestävillä jalkineilla, jotta ulkoilu olisi turvallista ja mukavaa. Liukuesteet jalkineissa ovat usein täällä tarpeen.

Meiltä voit halutessasi vuokrata varustesetin (haalarit, saappaat, sukat ja rukkaset) lisähintaan € 15 / retki. Kolmen retken tilaajalle varustesetti on ilmainen.

Syksyn luontoretki

Lähde paikallisen oppaan mukana retkelle havainnoimaan syysluontoa ja talven tuloa!

Opastettu syysretki Kilpisjärvellä: Syksyn luontoretki.

Lokakuussa aurinko on vielä korkealla ja päivät saattavat olla miellyttävän lämpimiä, mutta syyssateet ja myrskyt ovat vakituisia vieraita. Yöpakkaset ja ensimmäiset lumisateet enteilevät tulevaa talvea. Järven rantavesiin muodostuu jääriite.

Syksy vaihtuu syystalveksi marraskuussa. Päivät lyhenevät edelleen matkalla kohti kaamosta, joka alkaa varsinaisesti kuun lopussa, kun aurinko pudottautuu kokonaan näkyvistä ja siniset hetket korvaavat auringonvalon. Maa saa hiljalleen pysyvän lumipeitteen ja järvi jääkantensa.

Syksyn opastetulla luontoretkellä tutustumme Kilpisjärven kylää ympäröivään luontoon joko sauvakävellen tai lumikengillä, sääolosuhteiden mukaisesti. Patikoimme kylältä Tsahkaljärven suuntaan, ihailemme matkan varrella vesiputousta ja jatkamme kulkua puurajan yläpuolelle. Retkimaasto on vaihtelevaa, ja paikoin kulkemista helpottavat pitkospuut, mutta suurin osa on luonnonpolkua. Tunturipuron rannalla avotulilla pidämme evästauon.

 • Kesto: 3 tuntia
 • Voimassa: 1.10. – 30.11. tai kunnes talvisesongin retket aloitetaan
 • Hinta: € 55 / hlö 4 – 6 henkilölle, € 75 / hlö 2 – 3 henkilölle, € 150 yhdelle henkilölle
 • Hinta sisältää: Opastus, kävelysauvat (lumikengät sään niin vaatiessa), retkilounas avotulilla
 • Vaikeusaste: Keskivaikea, osallistujan tulee olla normaalikuntoinen
 • Tapaamispaikka kylän keskustassa

Syksyn iltaretki

Tummuva ilta, nuotion lämpö ja hyvää seuraa – näistä on syysillan opastettu retki tehty. Ja bonuksena ehkä taivaanvalkeat! Revontulibongaaja tietää olevansa parhaassa mahdollisessa paikassa täällä Kilpisjärvellä.

Opastettu syysretki Kilpisjärvellä: Syksyn iltaretki.

Tilastollisestikin Kilpisjärvi on se oikea paikka, sillä revontulia esiintyy kolmena yönä neljästä. Tarvitaan vain kirkas taivas, hyvä näköalapaikka kaukana keinovaloista ja hitunen onnea.

Taivaantulia voi katsella vaikkapa majapaikan pihalta tai terassilta, mutta voit myös lähteä paikallisoppaan mukaan kävelyretkelle kylän laitamille, josta pohjoinen taivas avautuu. Nokipannukahvit ja tarinatuokio avotulen ääressä on tarjolla tämän iltaretken aikana.

 • Kesto: 2,5 tuntia
 • Voimassa: 1.10. – 30.11. tai kunnes talvisesongin retket aloitetaan
 • Hinta: € 50 / hlö 4 – 6 henkilölle, € 65 / hlö 2 – 3 henkilölle, € 130 yhdelle henkilölle
 • Hinta sisältää: Opastus, kamerajalustan laina, retkieväät avotulilla
 • Vaikeusaste: Helppo
 • Tapaamispaikka kylän keskustassa

Kyläkävely

Lähde paikallisen oppaan mukaan tutustumaan Kilpisjärven kylään! Runsaan sadan asukkaan Kilpisjärvi sijaitsee Saamenmaassa, jossa elämänrytmi perustuu kahdeksaan vuodenaikaan.

Opastettu syysretki Kilpisjärvellä: Kyläkävely.

Kylämaisemaa hallitseva komean Saanatunturin siluetti lie tuttu useimmille suomalaisille, vaikka oma lomamatka Suomen ainoaan vuoristokylään olisi toistaiseksi jäänyt tekemättä. Kylä sijaitsee lähes 500 metrin korkeudessa meren pinnasta, kirkasvetisen tunturijärven kupeessa ainutlaatuisella paikalla Suomen korkeimpian huippujen ja Kölivuoriston sylissä

Retken aikana opas kertoo tarinoita kylän menneisyydestä ja nykypäivästä, saamelaisväestöstä ja poronhoidosta. Kuulet, miten kyläläinen hankkii elantonsa ja mitä hän harrastaa ja kuinka arki sujuu tässä maan kylmimmässä kolkassa. Ihailet samalla eteesi avautuvaa tunturi- ja järvimaisemaa.

Retken päätteeksi juodaan kahvit oppaan kotona ja tutustutaan Yliperän vuodenaikojen vaihteluun kuvin ja kertomuksin.

 • Kesto: 2,5 tuntia
 • Voimassa: 1.10. – 30.11. tai kunnes talvisesongin retket aloitetaan
 • Hinta: € 45 / hlö 4 – 6 henkilölle, € 60 / hlö 2 – 3 henkilölle, € 120 yhdelle henkilölle
 • Hinta sisältää: Opastus, kahvi, tee ja leivonnainen; potkurit otetaan käyttöön lumisella kelillä
 • Vaikeusaste: Helppo
 • Tapaamispaikka kylän keskustassa

Kävelyretki siperianhuskyn seurassa

Koiravaljakkoajelut aloitetaan niin pian kuin talvi saapuu ja sääolosuhteet niin sallivat, mutta siperianhuskyt ovat seurallisia ja innokkaita tutustumaan ihmisiin myös sulan maan aikana. Kävelyretki siperianhuskyn seurassa on suosituin opastettu syysretki Kilpisjärvellä!

Opastettu syysretki Kilpisjärvellä: Kävelyretki siperianhuskyn seurassa.

Opastetulla kävelyretkellä siperianhusky kulkee edelläsi kiinnitettynä hihnastaan tukevaan vyöhän. Siperianhuskyt ovat luonteeltaan uteliaita ja energisiä, joten huskyn kanssa kulkeminen on fyysisesti raskaampaa kuin normaali patikointi. Retkellä tarinoidaan siperianhuskeista ja Kilpisjärven luonnosta ja ystävystytään näiden iloisten ja veitikkamaisten koirien kanssa. Kävelyreitin pituus on 2 – 4 km.

 • Kesto: 1,5 tuntia
 • Voimassa: 1.10. – 30.11. tai kunnes talvisesongin retket aloitetaan
 • Hinta:: € 60 / 1 – 2 henkilölle, lisähenkilöt à € 5 (max. 6 henkilöä)
 • Hinta sisältää: Opastettu kävely, apuoppaana yksi siperianhusky kahta aikuista kohden, mehutarjoilu
 • Vaikeusaste: Helppo – keskivaikea, riippuen henkilökohtaisesta fyysisestä kunnosta

Hyvä tietää

%d bloggers like this: