Kilpisjärven kesä: parhaat päiväretket

Kilpisjärven kävijä löytää luontonsa olipa vuodenaika mikä tahansa. Kesä on kaunis ja lyhyydessään intensiivinen. Löytöretken tunturiluontoon voi tehdä omatoimisesti tai lähteä paikallisen oppaan matkaan.  Tässä Kilpisjärven kolme parasta.  Oppaan mukaasi saat ottamalla yhteyttä meihin laplandconnection(at)gmail.com. 

Muita opastettuja retkiehdotuksia löydät täältä.

Saanan valloitus

Saanatunturi tyynenä kesäpäivänä

Saanatunturia voi hyvällä syyllä kutsua Kilpisjärven sydämeksi – se näkyy kaikkialle ja sieltä näkyy kauas. Melkeinpä jokainen kylän kesävieras kiipeää Saanalle, jos ei huipulle (1029 m merenpinnasta) saakka, niin ainakin osan matkaa. Polku Saanalle lähtee Kilpisjärven Retkeilykeskuksen kupeesta, ja matkaa huipulle kertyy 4 km.  Näkymät Saanalta ovat hengästyttävät – tunturihuippuja silmän kantamattomiin, monet niistä keskikesälläkin lumipeitteisiä. Huomioithan Saanan valloitusta suunnitellessasi, että kelit saattavat yllättää kylmyydellään ja kova tuuli on Saanalla tuttu vieras. Saanan polun varrella ei ole palveluita ja ainoa tapa nousta huipulle ja päästä sieltä alas on jalkapatikka.

Kolmen valtakunnan rajapyykki

At the Three-Country-Cairn Photo by Gareth Hutton

Se on Manner-Suomen läntisin ja Ruotsin pohjoisin piste, maailman pohjoisin kolmen valtakunnan raja, liekö myös maailman rauhallisin raja. Rajavartijoita ja tullia ei näy missään, ja rajapyykin kiertämällä käväisee kolmessa maassa ja kahdella aikavyöhykkellä muutamassa sekunnissa. Rajapyykki itsessään ei lukeudu kauneimpien nähtävyyksien joukkoon – se on kartion mallinen betonielementti, joka sijaitsee pienellä keinotekoisella saarella, mutta matka sinne ja sitä ympäröivät maisemat tekevät retkestä unohtumattoman elämyksen. Helpoin tapa päästä rajapyykille on Malla-laiva, joka ylittää Kilpisjärven kolmesti päivässä – yleensä kesäkuun puolesta välistä, kunhan järvi on vapautunut jääpeitteestään, aina syyskuun loppupuolelle. Malla-laivan lähtölaituri on kylän pohjoispäässä Kilpisjärven Retkeilykeskuksen rannassa. Puolen tunnin laivamatka päätyy Koltalahteen järven toisella puolella. Sieltä lähtee helpohko merkitty polku kolmen kilometrin päässä sijaitsevalle rajapyykille. Ks. laivamatkasta lisätietoja www.mallalaiva.com.

Mallan luonnonpuisto

Martti opastamassa ryhmää Mallan puistossa

Mallatunturit sijaitsevat Kilpisjärven pohjoisella rannalla ja ne rauhoitettiin jo vuonna 1916, ennen Suomen itsenäistymistä. Mallan luonnonpuisto on luontotutkijan keidas, onhan se Suomen oloissa varsin erikoinen sijaintinsa, ilmastonsa ja kalkkiperäisen maaperänsä ansiosta. Niinpä Mallan puistossa saattaa tavata harvinaisia kasveja ja perhosia. Mallan puistoon matkailija pääsee tutustumaan kulkemalla merkittyä 11 km pitkää polkua pitkin. Polulle pääsee joko kylän pohjoispäässä tien varressa olevalta pysäköintialueelta tai Kolmen valtakunnan rajapyykiltä. Polulta ei saa poiketa, alueella ei voi telttailla ja maastopyörien käyttö ei ole sallittua. Huomioithan Malla-puiston vaellusta suunnitellessasi, että alkukesän tulvat ja syksyn sateet saattavat vaikeuttaa matkantekoa, ja että polun varrella ei ole palveluja. Rajapyykin läheisyydessä on kaikille avoin maksuton autiotupa. Jos et halua kulkea koko matkaa, kannattaa poiketa Pikku-Mallalle, jonne pääsee luonnonpuiston polulta lähtevää merkittyä pistoreittiä pitkin. Pikku-Mallan huipulta avautuu upea näköala Kilpisjärvelle ja sitä ympäröivään suurtunturimaisemaan. Edestakaisin matka pysäköintialueelta Pikku-Mallalle on 7 km.