Kilpisjärven kesäN PARHAAT PÄIVÄRETKET

Kilpisjärven kävijä löytää luontonsa olipa vuodenaika mikä tahansa. Kesä on kaunis ja lyhyydessään intensiivinen. Löytöretken tunturiluontoon voi tehdä omatoimisesti tai lähteä paikallisen oppaan matkaan.  Tässä Kilpisjärven neljä parasta.  Oppaan mukaasi saat ottamalla yhteyttä meihin laplandconnection(at)gmail.com. 

Opastushinnat parhaille päiväretkille ja muita opastettuja retkiehdotuksia löydät täältä.

Saanan valloitus

Saanatunturi tyynenä kesäpäivänä.  Kuva Sinikka Niskanen.

Saanatunturia voi hyvällä syyllä kutsua Kilpisjärven sydämeksi – se näkyy kaikkialle ja sieltä näkyy kauas. Melkeinpä jokainen kylän kesävieras kiipeää Saanalle, jos ei huipulle (1029 m merenpinnasta) saakka, niin ainakin osan matkaa. Polku Saanalle lähtee Mallan puiston pysäköintialueen kupeesta, ja matkaa huipulle kertyy viitisen kilometriä.  Näkymät Saanalta ovat hengästyttävät – tunturihuippuja silmän kantamattomiin, monet niistä keskikesälläkin lumipeitteisiä. Huomioithan Saanan valloitusta suunnitellessasi, että kelit saattavat yllättää kylmyydellään ja kova tuuli on Saanalla tuttu vieras. Saanan polun varrella ei ole palveluita ja ainoa tapa nousta huipulle ja päästä sieltä alas on lähes kymmenen kilometrin jalkapatikka.

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Kolmen valtakunnan rajapyykillä.  Kuva Gareth Hutton.

Se on Manner-Suomen läntisin ja Ruotsin pohjoisin piste, maailman pohjoisin kolmen valtakunnan raja, liekö myös maailman rauhallisin raja. Rajavartijoita ja tullia ei näy missään, ja rajapyykin kiertämällä käväisee kolmessa maassa ja kahdella aikavyöhykkellä muutamassa sekunnissa. Rajapyykki itsessään ei lukeudu kauneimpien nähtävyyksien joukkoon – se on kartion mallinen betonielementti, joka sijaitsee pienellä keinotekoisella saarella, mutta matka sinne ja sitä ympäröivät maisemat tekevät retkestä unohtumattoman elämyksen.

Helpoin tapa päästä rajapyykille on laivakyyti, joka ylittää Kilpisjärven 2 – 3 kertaa päivässä – yleensä kesäkuun puolesta välistä, kunhan järvi on vapautunut jääpeitteestään, aina syyskuun loppupuolelle. Laivalaituri on kylän pohjoispäässä Kilpisjärven Retkeilykeskuksen rannassa. Puolen tunnin laivamatka päätyy Koltalahteen järven toisella puolella. Sieltä lähtee helpohko merkitty polku kolmen kilometrin päässä sijaitsevalle rajapyykille. Ks. laivamatkasta lisätietoja www.mallalaiva.com.

Mallan luonnonpuisto

Syksyn patikointiretki Mallan luonnonpuistossa.  Oppaana Martti Niskanen.

Mallatunturit sijaitsevat Kilpisjärven pohjoisella rannalla ja ne rauhoitettiin jo vuonna 1916, ennen Suomen itsenäistymistä. Mallan luonnonpuisto on luontotutkijan keidas, onhan se Suomen oloissa varsin erikoinen sijaintinsa, ilmastonsa ja kalkkiperäisen maaperänsä ansiosta. Niinpä Mallan puistossa saattaa tavata harvinaisia kasveja ja perhosia.

Mallan puistoon matkailija pääsee tutustumaan kulkemalla merkittyä 11 km pitkää polkua pitkin. Polulle pääsee joko kylän pohjoispäässä tien varressa olevalta pysäköintialueelta tai Kolmen valtakunnan rajapyykiltä. Polulta ei saa poiketa, alueella ei voi telttailla ja maastopyörien käyttö ei ole sallittua. Huomioithan Mallan luonnonpuiston vaellusta suunnitellessasi, että alkukesän tulvat ja syksyn sateet saattavat vaikeuttaa matkantekoa ja että polun varrella ei ole palveluja. Rajapyykin läheisyydessä on kaikille avoin maksuton autiotupa.

Jos et halua kulkea koko matkaa, kannattaa poiketa Pikku-Mallalle, jonne pääsee luonnonpuiston polulta lähtevää merkittyä pistoreittiä pitkin. Pikku-Mallan huipulta avautuu upea näköala Kilpisjärvelle ja sitä ympäröivään suurtunturimaisemaan. Edestakaisin matka pysäköintialueelta Pikku-Mallalle on 7 km.

Haltin huiputus yhdessä päivässä

Haltitunturin huiputus yhdessä päivässä.  Oppaana Martti Niskanen.

Haluatko valloittaa Suomen korkeimman huipun, mutta lomasuunnitelmaasi ei sisälly useiden päivien vaellus erämaaolosuhteissa? Haltin huiputus järjestyy myös yhden päivän aikana Norjasta käsin. Vaelluksen lähtöpaikalle Guolasjärvelle on Kilpisjärveltä matkaa autolla noin 130 km. Ajoreitti kulkee upeissa vuonomaisemissa ja karulla tunturiylängöllä. Kahdeksan kilometrin mittainen patikkareitti Guolasjärveltä Haltille vaatii sekä kuntoa että kestävyyttä. Polkua ei ole merkitty maastoon ja tunturi onnistuu useinkin yllättämään kulkijan nopeasti vaihtuvilla sääolosuhteillaan, joten kannattaa lähteä matkaan osaavan oppaan seurassa. Tie Guolasjärvelle on yleensä kulkukelpoinen heinäkuun alkupuolelta syyskuun alkuun.

%d bloggers like this: